Wszystkie przepisy

Arancini

  • 60 minut
  • Średni
  • Zupy i przekąski
Składniki
Farsz:
  • 200g mięsa mielonego, np. indyka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini Delicato
  • 70 ml krojonych pomidorów z puszki
  • suszone zioła prowansalskie
  • pieprz i sól
Arancini:
  • 500g ryżu Arborio
  • 800ml bulionu warzywnego
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini Delicato
  • 1 cebula
  • 125g sera mozzarella
  • 20g parmezanu
  • 3 jajka
  • szafran
  • mąka pszenna
  • bułka tarta
  • pieprz i sól
Przygotowanie

Połowę cebuli pokrojonej w drobną kostkę usmaż na patelni, używając oliwy extra vergine Monini Delicato. Do zeszklonej cebuli dodaj ryż, chwilę smaż, następnie dodaj szafran i całość zalej połową bulionu. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie gotuj. Pamiętaj o mieszaniu. Gdy wywar wyparuje, dodaj resztę bulionu. Delikatnie gotuj, aż cały płyn zniknie i powstanie gęste risotto. Często mieszaj, aby ryż się nie przypalił.

Do gotowego risotto dodaj starty parmezan i wymieszaj. Masę na Arancini trzeba schłodzić. Ryż najlepiej przygotować dzień wcześniej. Drugą połówkę cebuli pokrojonej w drobną kostkę usmaż na patelni, używając oliwy extra vergine Monini Delicato. Do zeszklonej cebuli dodaj ząbek czosnku pokrojony w plasterki, po chwili dodaj mięso mielone z indyka. Gdy mięso nie będzie już surowe, wyjmij przygotowany wcześniej ryż.

Ryż wypełniaj łyżeczką mięsa z indyka – uformuj kulki. Następnie panieruj kulki, dodając kolejno: jajko, mąkę pszenną, jajko, bułkę tartę. Smaż na oliwie z oliwek extra vergine Delicato. Na patelni przygotuj pomidory z puszki. Dopraw posiekaną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodaj usmażone Arancini. Całość pozostaw do ostygnięcia.

Dla dodania smaku
Monini Oliwa z Oliwek Extra Vergine Delicato

Przepis przygotowany przez cook.food.dariusz.wierzchowski