Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Połowę cebuli pokrojonej w drobną kostkę usmaż na patelni, używając oliwy extra vergine Monini Delicato. Do zeszklonej cebuli dodaj ryż, chwilę smaż, następnie dodaj szafran i całość zalej połową bulionu. Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie gotuj. Pamiętaj o mieszaniu. Gdy wywar wyparuje, dodaj resztę bulionu. Delikatnie gotuj, aż cały płyn zniknie i powstanie gęste risotto. Często mieszaj, aby ryż się nie przypalił.
Do gotowego risotto dodaj starty parmezan i wymieszaj. Masę na Arancini trzeba schłodzić. Ryż najlepiej przygotować dzień wcześniej. Drugą połówkę cebuli pokrojonej w drobną kostkę usmaż na patelni, używając oliwy extra vergine Monini Delicato. Do zeszklonej cebuli dodaj ząbek czosnku pokrojony w plasterki, po chwili dodaj mięso mielone z indyka. Gdy mięso nie będzie już surowe, wyjmij przygotowany wcześniej ryż.
Ryż wypełniaj łyżeczką mięsa z indyka – uformuj kulki. Następnie panieruj kulki, dodając kolejno: jajko, mąkę pszenną, jajko, bułkę tartę. Smaż na oliwie z oliwek extra vergine Delicato. Na patelni przygotuj pomidory z puszki. Dopraw posiekaną natką pietruszki, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dodaj usmażone Arancini. Całość pozostaw do ostygnięcia.
Przepis przygotowany przez cook.food.dariusz.wierzchowski