Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”W misce połącz przesianą przez sito mąkę z oliwą extra vergine Monini Classico, ciepłą wodą i solą. Zagnieć ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 25 minut. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Szalotki i czosnek drobno pokrój i podsmaż. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, podlej delikatnie smakową oliwą extra vergine Monini Bazylia i smaż około 15 minut. Dodaj szklankę wody i duś całość przez 10 minut. Gdy pomidory się rozpadną, naszą bazę na sos przetrzyj przez sitko do garnuszka. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i pozwól jej rozpuścić się w sosie pomidorowym. Całość posól i popieprz do smaku. Do sosu dodaj ugotowany makaron i wymieszaj całość. Foremki do muffinek nasmaruj oliwą extra vergine Monini Classico.
Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 6 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim spód foremek. Ciasto powinno sięgać do 1/3 głębokości foremki. Na ciasto wyłóż makaron i dociśnij łyżką. Na wierzch połóż kawałki mozzarelli lub innego ulubionego sera. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz około 20-25 stopni. Po upieczeniu daj odpocząć babeczkom w uchylonym piekarniku około 15 minut. Przed podaniem posyp je starym serem i listkami świeżej bazylii.
Przepis przygotowany przez yummy_fotografia_kulinarna