Babeczki spaghetti

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • 1/2 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 2 duże pomidory malinowe
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • szklanka wody plus 3 łyżki ciepłej wody do ciasta
  • ser mozzarella
  • parmezan
  • smakowa oliwa z oliwek extra vergine Monini Bazylia
  • sól pieprz
  • świeża bazylia

Przygotowanie

W misce połącz przesianą przez sito mąkę z oliwą extra vergine Monini Classico, ciepłą wodą i solą. Zagnieć ciasto, uformuj kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 25 minut. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Szalotki i czosnek drobno pokrój i podsmaż. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, podlej delikatnie smakową oliwą extra vergine Monini Bazylia i smaż około 15 minut. Dodaj szklankę wody i duś całość przez 10 minut. Gdy pomidory się rozpadną, naszą bazę na sos przetrzyj przez sitko do garnuszka. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę mozzarellę i pozwól jej rozpuścić się w sosie pomidorowym. Całość posól i popieprz do smaku. Do sosu dodaj ugotowany makaron i wymieszaj całość. Foremki do muffinek nasmaruj oliwą extra vergine Monini Classico. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 6 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Wyłóż nim spód foremek. Ciasto powinno sięgać do 1/3 głębokości foremki. Na ciasto wyłóż makaron i dociśnij łyżką. Na wierzch połóż kawałki mozzarelli lub innego ulubionego sera. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Piecz około 20-25 stopni. Po upieczeniu daj odpocząć babeczkom w uchylonym piekarniku około 15 minut. Przed podaniem posyp je starym serem i listkami świeżej bazylii.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: