Bazyliowe Penne z orzeszkami ziemnym, szpinakiem i suszonymi pomidorkami

Składniki

  • 2 szklanki makaronu penne
  • 4 suszone pomidorki
  • 2 łyżki orzeszków ziemnych
  • 80 ml oliwy smakowej extra vergine Monini Bazylia
  • 1.5 łyżki Pesto MONINI alla genovese
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • ser parmezan
  • świeża bazylia
  • szynka prosciutto
  • 100 ml śmietany 12%
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak jak producent podaje nam na opakowaniu. Zazwyczaj jest to około 5-6 min. Do naczynia wsyp orzeszki dolej do nich około 40 ml smakowej oliwy Monini extra vergine Bazylia i zblenduj. Do naszych orzeszków dodaj pesto i dokładnie wymieszaj. Cebulkę oraz czosnek obierz oraz pokrój w kosteczkę. Następnie na rozgrzaną patelnie wlej resztę naszej oliwy Monini extra vergine Bazylia i podsmaż cebulkę oraz czosnek przez około 2 min uważając, aby oliwa nam się nie spaliła. W tym czasie kroimy pomidorki oraz rozdrabniamy delikatnie szpinak i dodajemy na patelnie. Gdy już wszystkie składniki mamy wymieszane, dodajemy śmietanę oraz nasz makaron i dokładnie mieszamy. Doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec, już na wyłączonej kuchence dodajemy nasze pesto z orzechami i dokładnie wszystko mieszamy. Po nałożeniu dania na talerz dodajemy poszarpana szynkę prosciutto (oczywiście opcja dla wegetarian bez szynki). Jako wykończenie posypujemy świeżo startym parmezanem. Tak przygotowane danie serwujemy najlepiej w głębokich naczyniach w towarzystwie świeżej bazylii. Do dekoracji można użyć świeżych pomidorków.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: