Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, tak jak producent podaje nam na opakowaniu. Zazwyczaj jest to około 5-6 min. Do naczynia wsyp orzeszki dolej do nich około 40 ml smakowej oliwy Monini extra vergine Bazylia i zblenduj. Do naszych orzeszków dodaj pesto i dokładnie wymieszaj. Cebulkę oraz czosnek obierz oraz pokrój w kosteczkę.
Następnie na rozgrzaną patelnie wlej resztę naszej oliwy Monini extra vergine Bazylia i podsmaż cebulkę oraz czosnek przez około 2 min uważając, aby oliwa nam się nie spaliła. W tym czasie kroimy pomidorki oraz rozdrabniamy delikatnie szpinak i dodajemy na patelnie. Gdy już wszystkie składniki mamy wymieszane, dodajemy śmietanę oraz nasz makaron i dokładnie mieszamy. Doprawiamy wszystko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec, już na wyłączonej kuchence dodajemy nasze pesto z orzechami i dokładnie wszystko mieszamy.
Po nałożeniu dania na talerz dodajemy poszarpana szynkę prosciutto (oczywiście opcja dla wegetarian bez szynki). Jako wykończenie posypujemy świeżo startym parmezanem. Tak przygotowane danie serwujemy najlepiej w głębokich naczyniach w towarzystwie świeżej bazylii. Do dekoracji można użyć świeżych pomidorków.
Przepis przygotowany przez mateusz_krojenka_masterchef