Beza z pomarańczowym aromatem

Składniki

Beza:

  • 4 białka
  • 250 g drobnego cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny

Krem:

  • 200 g mascarpone
  • 100/150 ml śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • smakowa oliwa z oliwek extra vergine Pomarańcza Monini

Przygotowanie

Beza:

Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier, aż masa bezowa zacznie się błyszczeć. Pod koniec dodać mąkę i sok z cytryny. Za pomocą tylko „gwiazda otwarta” uformować gniazdka (6 sztuk) i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Po 4 min zmniejszyć do 110 stopni i piec 1 godz 50 min.

Krem:

Wszystko razem wymieszać łyżką, do smaku dodać smakową oliwę z oliwek extra vergine Pomarańcza Monini. Jeśli wolicie bardziej orzeźwiające smaki, możecie zamienić oliwę pomarańczową na oliwę smakową extra vergine Cytryna. Krem za pomocą rękawa i tylko „gwiazda otwarta” nałożyć w gniazdka bezowe i udekorować owocami.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii na słodko: