Bruschetta ze szparagami i jajkiem z oliwą Monini GranFruttato

Składniki

  • oliwa z oliwek extra vergine Monini GaranFruttato
  • kilka kromek chleba
  • kilka szparagów
  • jajko
  • ząbek czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania jajka w koszulce. Do szklanki wyłożonej folią spożywczą wbijamy jajko. Folię owijamy i zamykamy. Wyjmujemy jajko zawinięte w folii i przekładamy do garnka z wrzącą wodą. Gotujemy przez 3 min i odkładamy do lekkiego ostygnięcia. W między czasie podsmażamy szparagi. Na osobnej rozgrzanej patelni tostujemy chleb przez kilka minut. Następnie przekładamy go na talerz, nacieramy przeciętym ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą. Na wierzch wykładamy kilka szparagów i jajko w koszulce. Całość oprószamy posiekaną pietruszką i skrapiamy kilkoma kroplami oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: