Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Przygotowanie bulionu:
Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w talarki. Seler obierz i pokrój w średnia kostkę. Do dużego garnka nalej wody i dodaj marchew, pietruszkę, seler i por. Cebulkę obierz i przekrój na pół. Każdą z połówek podsmaż na suchej patelni i dodaj do garnka. Gotuj całość na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodaj liście laurowe, ziele, pieprz. Posól i przypraw sosem sojowym. Dodaj również suszone grzyby i nać selera. Bulion gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 3 godziny.
Kluseczki z dyni:
Dynię obierz, potnij w paski i upiecz do miękkości w piekarniku. Gotową dynię przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj sól, pieprz oraz oliwę extra vergine Monini Classico, która sprawi, że kluseczki będą delikatne. Wymieszaj dokładnie, zagnieć ciasto i odstaw na 10 minut. W garnku zagotuj wodę i odmierzając łyżeczką ciasto kładź kluski na gotującą się wodę. Kluski po wypłynięciu na wierzch gotuj jeszcze przez około minutę.
Przed podaniem patelnię polej oliwą extra vergine Monini Classico i dodaj ugotowane kluseczki. Całość obficie posyp startym parmezanem i podsmaż kluseczki. W miseczce na dnie ułóż marchewkę, pietruszkę i kawałki selera. Zalej (koniecznie) gorącym bulionem, na wierzch wyłóż podsmażone kluseczki obtoczone w parmezanie.
Przepis przygotowany przez yummy_fotografia_kulinarna