Bulion z kluseczkami z dyni

Składniki

Składniki na bulion:

  • 3 litry wody
  • 2 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki
  • 1 duży seler wraz z nacią
  • kilka suszonych grzybów
  • 1 czerwona cebula
  • 2 pory
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu kolorowego
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego
  • sól i pieprz

Składniki na kluseczki:

  • 1 średnia dynia
  • 1/2 szklanki mąki gryczanej
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżki stołowe oliwy extra vergine Monini Classico
  • sól i pieprz

Do podsmażenia kluseczek:

  • parmezan
  • 2 łyżki stołowe oliwy extra vergine Monini Classico

Przygotowanie

Przygotowanie bulionu:

Marchewkę i pietruszkę obierz i pokrój w talarki. Seler obierz i pokrój w średnia kostkę. Do dużego garnka nalej wody i dodaj marchew, pietruszkę, seler i por. Cebulkę obierz i przekrój na pół. Każdą z połówek podsmaż na suchej patelni i dodaj do garnka. Gotuj całość na wolnym ogniu około 20 minut. Następnie dodaj liście laurowe, ziele, pieprz. Posól i przypraw sosem sojowym. Dodaj również suszone grzyby i nać selera. Bulion gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 3 godziny.

Kluseczki z dyni:

Dynię obierz, potnij w paski i upiecz do miękkości w piekarniku. Gotową dynię przełóż do miseczki i rozgnieć widelcem. Dodaj sól, pieprz oraz oliwę extra vergine Monini Classico, która sprawi, że kluseczki będą delikatne. Wymieszaj dokładnie, zagnieć ciasto i odstaw na 10 minut. W garnku zagotuj wodę i odmierzając łyżeczką ciasto kładź kluski na gotującą się wodę. Kluski po wypłynięciu na wierzch gotuj jeszcze przez około minutę. Przed podaniem patelnię polej oliwą extra vergine Monini Classico i dodaj ugotowane kluseczki. Całość obficie posyp startym parmezanem i podsmaż kluseczki. W miseczce na dnie ułóż marchewkę, pietruszkę i kawałki selera. Zalej (koniecznie) gorącym bulionem, na wierzch wyłóż podsmażone kluseczki obtoczone w parmezanie.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: