Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Na oliwie z oliwek extra vergine Classico podsmaż cebulę oraz czosnek. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy kurczaka przyprawionego świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli – smażymy do uzyskania złotego koloru. Do podsmażonych składników dodajemy szpinak i przesmażamy, aż zmniejszy on swoją objętość – całość przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy pozostałą cebulę i czosnek na 2 łyżkach smakowej oliwy extra vergine Monini Cztery Pieprze. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy bazylię i wlewamy passatę pomidorową – gotujemy przez 5 minut.
Część naszego sosu wlewamy na spód naczynia żaroodpornego, a następnie układamy wypełniony naszym farszem makaron cannelloni. Całość zalewamy resztą sosu, posypujemy serem grana padano i mozzarellą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na najniższe „piętro” i pieczemy przez 35-40 minut.
Przepis przygotowany przez milosc_od_kuchni