Wszystkie przepisy

Cannelloni faszerowane kurczakiem i szpinakiem

  • 60 minut
  • Średni
  • Dania główne
Składniki
  • 500g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 1,5 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
  • opakowanie cannelloni
  • opakowanie szpinaku
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini Cztery Pieprze
  • 720 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz
  • 200g tartej mozzarelli
  • 30g tartego grana padano
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
Przygotowanie

Na oliwie z oliwek extra vergine Classico podsmaż cebulę oraz czosnek. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy kurczaka przyprawionego świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli – smażymy do uzyskania złotego koloru. Do podsmażonych składników dodajemy szpinak i przesmażamy, aż zmniejszy on swoją objętość – całość przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy pozostałą cebulę i czosnek na 2 łyżkach smakowej oliwy extra vergine Monini Cztery Pieprze. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy bazylię i wlewamy passatę pomidorową – gotujemy przez 5 minut.

Część naszego sosu wlewamy na spód naczynia żaroodpornego, a następnie układamy wypełniony naszym farszem makaron cannelloni. Całość zalewamy resztą sosu, posypujemy serem grana padano i mozzarellą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na najniższe „piętro” i pieczemy przez 35-40 minut.

Dla dodania smaku
Monini Aromatyzowana Oliwa z Oliwek Extra Vergine Cztery Pieprze

Przepis przygotowany przez milosc_od_kuchni