Cannelloni faszerowane kurczakiem i szpinakiem

Składniki

  • 500g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę
  • 1,5 cebuli pokrojonej w kostkę
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w kostkę
  • opakowanie cannelloni
  • opakowanie szpinaku
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini Cztery Pieprze
  • 720 ml passaty pomidorowej
  • sól
  • pieprz
  • 200g tartej mozzarelli
  • 30g tartego grana padano,
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii

Przygotowanie

Na oliwie z oliwek extra vergine Classico podsmaż cebulę oraz czosnek. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy kurczaka przyprawionego świeżo zmielonym pieprzem i szczyptą soli – smażymy do uzyskania złotego koloru. Do podsmażonych składników dodajemy szpinak i przesmażamy, aż zmniejszy on swoją objętość – całość przekładamy do miski. Na tej samej patelni podsmażamy pozostałą cebulę i czosnek na 2 łyżkach smakowej oliwy extra vergine Monini Cztery Pieprze. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy bazylię i wlewamy passatę pomidorową – gotujemy przez 5 minut. Część naszego sosu wlewamy na spód naczynia żaroodpornego, a następnie układamy wypełniony naszym farszem makaron cannelloni. Całość zalewamy resztą sosu, posypujemy serem grana padano i mozzarellą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na najniższe „piętro” i pieczemy przez 35-40 minut.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: