Cannoli z nutą cytryny

Składniki

  • oliwa z oliwek extra vergine Monini Classico

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 60 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60 ml wina lub wody wymieszanej z 2 łyżkami wódki/spirytusu

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%
  • 2 łyżki smakowej oliwy extra vergine Monini Cytryna
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na gładkie i jednolite ciasto. Zawinąć w folie spożywczą i schłodzić przez 40 minut w lodówce. Po tym czasie całe ciasto bardzo cienko rozwałkować. Przekroić na cztery, mniej więcej równe części. Nałożyć jedną na drugą i jeszcze raz bardzo cienko rozwałkować. Rozgrzać oliwę extra vergine Monini Classico do około 180 stopni. Z ciasta wykrawać okręgi około 8-10 cm i nawijać na metalowe rurki, dobrze sklejając brzegi, nakładając jeden na drugi. Wrzucać razem z rurką do oliwy z oliwek extra vergine Classico, która po chwili sama wypadnie. Smażyć do zezłocenia. Uważać, aby oliwa nie rozgrzewała się mocno, ponieważ ciasto będzie się przypalać. Każdorazowo wyjmować metalowe rurki szczypcami i powtarzać z resztą ciasta. Usmażone rurki odsączyć na papierze. Aby przygotować krem, należy ubić mascarpone razem ze śmietaną, dodać cukier puder i smakową oliwę extra vergine Monini Cytryna oraz skórkę z cytryny. Wszystko wymieszać i nadziewać rurki szprycą lub rękawem cukierniczym. Podawać posypane cukrem pudrem od razu.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii na słodko: