Caponata

Składniki

  • 2 bakłażany
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • 400 g krojonych pomidorów lub pasaty pomidorowej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • garść kaparów
  • garść zielonych oliwek
  • garść rodzynek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i pieprz
  • świeża bazylia
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini Classico

Przygotowanie

Bakłażana kroję w 1 cm plastry. Z dwóch stron obficie solę i odkładam na 20 min. Wytarte ręcznikiem papierowym plastry bakłażana układam na rozgrzanej patelni na oliwie extra vergine Monini Classico i smażę na rumiano z obu stron. Usmażony bakłażan ściągam z patelni i kroję na mniejsze kawałki. Na tą samą patelnie wlewam odrobinę oliwy extra vergine Monini Classico. Wrzucam pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy ta się zeszkli dodaję posiekany drobno czosnek. Chwilę smażę. Dodaję pokrojony w plasterki seler naciowy i smażę ok. 3-4 min., aż seler zmięknie. Dodaję pomidory, ocet winny, syrop klonowy, kapary, rodzynki, pokrojone drobniej oliwki i przyprawy. Duszę ok. 10 minut pod przykryciem. Dodaję bakłażan i świeżą bazylię. Mieszam.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii sałatki i sosy: