Wszystkie przepisy

Ciambellone

  • 60 minut
  • Trudny
  • Na słodko
Składniki
  • 4 szt. jajek ⁠
  • 500 g mąki pszennej typ 405 ⁠
  • 170 g cukru
  • ⁠250 ml oliwy extra vergine Monini Classico ⁠
  • 250 ml mleka
  • ⁠skórka z całej cytryny
  • ⁠3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⁠cukier trzcinowy do posypania wypieku⁠
Przygotowanie

Jajka i cukier miksuj przez kilka minut, aż uzyskasz puszystą, jasną masę. Następnie dodaj pozostałe składniki: mąkę, mleko, skórkę z cytryny, oliwę extra vergine Monini Classico i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksuj albo wymieszaj za pomocą szpatułki tylko do połączenia składników.

Formę – koniecznie okrągłą i z dziurką na środku (tak jak do babek) posmaruj oliwą extra vergine Monini Cytryna i oprósz mąką. Przelej ciasto do formy i wierzch obsyp cukrem trzcinowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni w opcji góra-dół i piecz przez 50 min. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw przez ok. 15 min i delikatnie wyjmij z foremki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. ⁠

Dla dodania smaku
Monini Oliwa z Oliwek Extra Vergine Classico

Przepis przygotowany przez lenagryszko