Ciambellone

Składniki

  • 4 szt. jajek
  • ⁠500 g mąki pszennej typ 405
  • ⁠170 g cukru
  • ⁠250 ml oliwy extra vergine Monini Classico
  • ⁠250 ml mleka
  • ⁠skórka z całej cytryny
  • ⁠3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ⁠cukier trzcinowy do posypania wypieku⁠

Przygotowanie

Jajka i cukier miksuj przez kilka minut, aż uzyskasz puszystą, jasną masę. Następnie dodaj pozostałe składniki: mąkę, mleko, skórkę z cytryny, oliwę extra vergine Monini Classico i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksuj albo wymieszaj za pomocą szpatułki tylko do połączenia składników. Formę – koniecznie okrągłą i z dziurką na środku (tak jak do babek) posmaruj oliwą extra vergine Monini Cytryna i oprósz mąką. Przelej ciasto do formy i wierzch obsyp cukrem trzcinowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni w opcji góra-dół i piecz przez 50 min. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw przez ok. 15 min i delikatnie wyjmij z foremki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. ⁠
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii na słodko: