Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Jajka i cukier miksuj przez kilka minut, aż uzyskasz puszystą, jasną masę. Następnie dodaj pozostałe składniki: mąkę, mleko, skórkę z cytryny, oliwę extra vergine Monini Classico i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksuj albo wymieszaj za pomocą szpatułki tylko do połączenia składników.
Formę – koniecznie okrągłą i z dziurką na środku (tak jak do babek) posmaruj oliwą extra vergine Monini Cytryna i oprósz mąką. Przelej ciasto do formy i wierzch obsyp cukrem trzcinowym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni w opcji góra-dół i piecz przez 50 min. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą patyczka, czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw przez ok. 15 min i delikatnie wyjmij z foremki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Przepis przygotowany przez lenagryszko