Ciasto czekoladowo-pistacjowe

Składniki

  • 125 ml (pół szklanki) oliwy extra vergine Monini Classico
  • 220 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 g zmielonych prażonych pistacji
  • 10 g posiekanych prażonych pistacji
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru/ksylitolu

Przygotowanie

Składniki suche, czyli mąkę, sodę, proszek oraz pistacje, łączymy ze sobą w jednej misce. Jajka przekładamy do większej misy i ubijamy. Następnie dodajemy trochę cukru/ksylitolu. Ubijając dalej na mniejszych obrotach, powoli dodajemy oliwy extra vergine Monini Classico. Masę przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180°C około 60 minut (po 50 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny. Jeśli patyczek jest suchy, wyłączamy piekarnik).
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii na słodko: