Ciasto orzechowe z kremem kawowym

Składniki

  • 5 sztuk jajek
  • ⁠400 g zmielonych orzechów laskowych
  • ⁠170 g cukru⁠
  • 150 ml oliwy extra vergine Monini Classico
  • ⁠60 ml kawy espresso⁠
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia⁠
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

⁠Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml espresso
  • 30 g cukru pudru
  • 80 g prażonych orzechów laskowych⁠

Przygotowanie

Jajka i cukier miksuj przez kilka minut, aż uzyskasz puszystą, jasną masę. Następnie dodaj pozostałe składniki: mielone orzechy laskowe, ekstrakt waniliowy, oliwę extra vergine Monini Classico, kawę i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksuj, albo wymieszaj za pomocą szpatułki tylko do połączenia składników. Dno foremki o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego z opcją góra-dół, 180 stopni i piecz przez 50 min. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą patyczka czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw przez ok. 15 min i delikatnie wyjmij z foremki, pozwól aby się ostudziło. Wyłóż krem: zmiksuj mascarpone z kawą i cukrem pudrem, a na wierzch wysyp kilka prażonych orzechów laskowych. ⁠Całość polać syropem klonowym.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii na słodko: