Krem:
Jajka i cukier miksuj przez kilka minut, aż uzyskasz puszystą, jasną masę. Następnie dodaj pozostałe składniki: mielone orzechy laskowe, ekstrakt waniliowy, oliwę extra vergine Monini Classico, kawę i proszek do pieczenia. Całość krótko zmiksuj, albo wymieszaj za pomocą szpatułki tylko do połączenia składników. Dno foremki o średnicy 18 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego z opcją góra-dół, 180 stopni i piecz przez 50 min. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą patyczka czy ciasto się upiekło. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw przez ok. 15 min i delikatnie wyjmij z foremki, pozwól aby się ostudziło. Wyłóż krem: zmiksuj mascarpone z kawą i cukrem pudrem, a na wierzch wysyp kilka prażonych orzechów laskowych. Całość polać syropem klonowym.