Ciasto z jabłkami i ziarnami

Składniki

  • 300 g mąki (pszenna lub pszenna i pełnoziarnista pół na pół)
  • 120 g cukru
  • 160 ml smakowej oliwy z oliwek extra vergine Monini Cytryna
  • 250 g jabłek pokrojonych w drobną kostkę
  • 160 g marchewki startej na drobne wiórki
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 2,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 100 g słonecznika
  • 4-5 łyżek płatków migdałowych
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 20 g sezamu

Przygotowanie

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Jabłka mieszamy z marchewką, słonecznikiem i żurawiną. W misce ubijamy same białka na sztywno, po czym dodajemy cukier i znów ubijamy. Do białek dodajemy żółtka, aby połączyć składniki. Następnie stopniowo dodajemy produkty suche na przemian ze smakową oliwą extra vergine Monini Cytryna. Na samym końcu powoli łączymy masę z mieszanką owocowo - marchewkową. Blaszkę wykładamy papierem, wylewamy ciasto posypując jego wierzch sezamem i płatkami migdałów. Wkładamy do piekarnika na 180'C na około 45 min. Całość po upieczeniu i ostudzeniu możemy polać odrobiną roztopionej czekolady.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii na słodko: