Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Cukinię kroimy wzdłuż, na pół. Usuwamy łyżką gniazdo nasienne i lekko solimy. Do miseczki wsypujemy kaszę i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 10 min. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek oraz jedną mozzarellę w kosteczkę. Wrzucamy do miski z mięsem mielonym, dodajemy kaszę kuskus, jajko oraz smakową oliwę extra vergine Monini Bazylia. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.
Następnie cukinię osuszamy ręcznikiem papierowym. Wypełniamy farszem. Pomidor pokrojony w plastry kładziemy na górę. Tak przygotowaną cukinię układamy na blaszkę i skrapiamy smakową oliwą extra vergine Monini Bazylia. Pieczemy przez 40 min w temp. 190 – 200 stopni. 10 min przed końcem na górę układamy ser mozzarella i zapiekamy. Pieczoną cukinię możemy podawać ze świeżymi ziołami.
Przepis przygotowany przez mateusz_krojenka_masterchef