Cukinia po włosku

Składniki

  • 2x cukinia
  • 0.5 kg mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 opakowania sera mozzarella
  • smakowa oliwa z oliwek extra vergine Monini Bazylia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy kuskus
  • 4 pomidorki cherry
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Cukinię kroimy wzdłuż, na pół. Usuwamy łyżką gniazdo nasienne i lekko solimy. Do miseczki wsypujemy kaszę i zalewamy wrzącą wodą. Odstawiamy na 10 min. W tym czasie kroimy cebulę i czosnek oraz jedną mozzarellę w kosteczkę. Wrzucamy do miski z mięsem mielonym, dodajemy kaszę kuskus, jajko oraz smakową oliwę extra vergine Monini Bazylia. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Następnie cukinię osuszamy ręcznikiem papierowym. Wypełniamy farszem. Pomidor pokrojony w plastry kładziemy na górę. Tak przygotowaną cukinię układamy na blaszkę i skrapiamy smakową oliwą extra vergine Monini Bazylia. Pieczemy przez 40 min w temp. 190 - 200 stopni. 10 min przed końcem na górę układamy ser mozzarella i zapiekamy. Pieczoną cukinię możemy podawać ze świeżymi ziołami.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: