Czekoladowe muffinki z oliwą extra vergine GranFruttato

Składniki

  • 3 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 7 łyżek ciepłej wody
  • 10 łyżek oliwy extra vergine Monini GranFruttato
  • 1½ szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 tabliczki czekolady

Przygotowanie

Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając. Dodaj żółtka, oliwę extra vergine Monini GranFruttato, wodę. Ubijaj, aż cukier się rozpuści. Następnie wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj. Na koniec rozpuść czekoladę nad kąpielą wodną. Połącz z masą i wymieszaj ciasto. Przygotuj formę do muffinek. Do każdej foremki wlej łyżkę ciasta – powinny być one napełnione do 3/4 wysokości. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20 minut. Po tym czasie wyjmij muffinki i odstaw do wystygnięcia. Na koniec możesz polać je lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii na słodko: