Domowa ciabatta z oliwek extra vergine Monini GranFruttato

Składniki

Ciabatta:

  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini GranFruttato
  • 350 ml wody
  • 1 łyżeczka soli

Panini:

  • 300 g wędzonego kurczaka
  • 20 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini GranFruttato
  • pół świeżej papryki
  • pomidor/ogórek
  • ketchup
  • majonez

Przygotowanie

Na początek należy przygotować ciabattę. W tym celu drożdże wymieszaj w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Następnie wyrób gładkie ciasto, mieszając ze sobą mąkę, drożdże, sól oraz oliwę extra vergine Monini GranFruttato. Najlepiej użyć robota kuchennego, aby ciasto było dobrze wyrobione. Odstaw je do wyrośnięcia na dwie godziny. Po tym czasie ciasto podziel na sześć równych części i każdą rozwałkuj na grubość około 3 cm, formując ciabatty. Przykryj i odstaw na 30 minut. Następnie piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20–25 minut. Na patelni rozgrzej 20 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini GranFruttato i podsmaż wędzonego kurczaka, pokrój warzywa. Ciabatty przekrój wzdłuż, posmaruj majonezem i ketchupem, ułóż kurczaka i warzywa. Całość zapiekaj pod elektrycznym grillem.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: