Dorsz pil pil z ciecierzycą

Składniki

  • 100 ml oliwy z oliwek extra vergine GranFruttato @moininipolska
  • 1-2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 0,5 kg dorsza
  • 0,5 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 300 g ciecierzycy

Przygotowanie

Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek extra vergine GranFruttato Monini, aby nadać większego charakteru daniu, przez jej wyrazisty aromat owoców i świeżo skoszonej trawy. Dodajemy ząbek czosnku i spory kawałek papryczki chili. Podgrzewamy wszystko, uwaga - nie spalmy, żeby nie było gorzkie. Tak powstałą oliwę zlewamy do pojemnika. Na tą samą patelnię układamy dorsza, najpierw skórą na dół. Podsmażamy z jednej i drugiej strony. Solimy i pieprzymy, zdejmujemy z patelni, którą podlewamy wodą, aby zebrać białko wytopione z dorsza. Chwilę niech odparuje, po czym łączymy wodę z patelni z wcześniej przygotowana oliwą i miksujemy do momentu powstania dość zawiesistego sosu, przypominającego majonez. Namoczoną i ugotowana w osolonej wodzie z listkiem laurowym ciecierzycę, możemy częściowo zmiksować. Wszystko układamy na talerzu.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: