Dyniowa vege carbonara

Składniki

  • 120g makaronu spaghetti
  • 1 pęczek natki pietruszki

Składniki na pieczone tofu:

  • 180g tofu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki syropu klonowego
  • przyprawy: wędzona i słodka papryka, sól, pieprz, bazylia, czosnek granulowany

Składniki na sos dyniowy:

  • 200g puree z dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine Monini GranFruttato
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 30g tahini
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Tofu odciskamy z namiaru płynu, kroimy w kosteczkę i marynujemy w sosie sojowym i pozostałych przyprawach. Dynię kroimy w drobne kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skraplamy oliwą extra vergine Monini GranFruttato i pieczemy razem z tofu około 35-40 minut w 180 stopniach. Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu w osolonej wodzie.

Sos: Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy na rozgrzanej oliwie extra vergine Monini GranFruttato. Upieczoną dynię łączymy w misce z tahini, solą, pieprzem i odrobiną bulionu. Miksujemy całość, stopniowo dodając bulion, jeśli sos będzie zbyt gęsty. Gotowy sos smażymy na patelni z cebulą i czosnkiem. Dodajemy ugotowany makaron, drobno posiekaną natkę pietruszki i tofu. Mieszamy, aż składniki się połączą, chwilę gotujemy i gotowe.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: