Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Tofu odciskamy z namiaru płynu, kroimy w kosteczkę i marynujemy w sosie sojowym i pozostałych przyprawach. Dynię kroimy w drobne kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skraplamy oliwą extra vergine Monini GranFruttato i pieczemy razem z tofu około 35-40 minut w 180 stopniach. Makaron gotujemy według wskazań na opakowaniu w osolonej wodzie.
Sos:
Cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę smażymy na rozgrzanej oliwie extra vergine Monini GranFruttato. Upieczoną dynię łączymy w misce z tahini, solą, pieprzem i odrobiną bulionu. Miksujemy całość, stopniowo dodając bulion, jeśli sos będzie zbyt gęsty. Gotowy sos smażymy na patelni z cebulą i czosnkiem. Dodajemy ugotowany makaron, drobno posiekaną natkę pietruszki i tofu. Mieszamy, aż składniki się połączą, chwilę gotujemy i gotowe.
Przepis przygotowany przez zdrowakaloria