Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Mąkę przesiewamy do miski, robimy na środku zagłębienie, wlewamy po trochę wodę i mieszamy dokładnie za każdym razem (najlepiej trzepaczką), by nie powstały grudki. Powtarzamy to do wmieszania całej wody. Tak przygotowaną mieszankę przykrywamy i odstawiamy na 10 godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C (góra-dół). Do ciasta dodajemy oliwę z oliwek extra vergine Monini GranFruttato oraz sól i dokładnie mieszamy. Na okrągłą formę do tarty lub tortownicę (średnica ok. 30 cm) wylewamy 30 ml oliwy extra vergine @moninipolska i poruszamy foremką tak, aby równomiernie pokryła całe dno.
Na środek wlewamy ciasto z ciecierzycy. Część oliwy z formy powinna wypłynąć po bokach na wierzch ciasta, to normalne. Na wierzchu układamy pomidora i cebulę. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika. Po ok. 30 minutach powinna nabrać złotego koloru. Przełączamy na opcję grill i czekamy 10 min, aż zrumieni się do barwy złoto – brązowej. Gorącą farinatę kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą z oliwek extra vergine Granfruttato.
Przepis przygotowany przez truetastehunters