Faszerowana cukinia

Składniki

  • 1 cukinia
  • 8 pieczarek lub dowolnych grzybów
  • łyżka smakowej oliwy extra vergine Monini Biała Trufla
  • 50 g kaszy jaglanej (lub kuskus)
  • pół cebuli
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 20 g sera żółtego

Przygotowanie

Z cukinii wydrążyć środek. Na patelni rozgrzać smakową oliwę extra vergine Monini Biała Trufla i zeszklić posiekaną cebulę. Po chwili dodać pokrojone pieczarki/grzyby i smażyć około pięć minut. Kaszę jaglaną kilkukrotnie przepłukać wodą i ugotować. Gotową kaszę dodać do pieczarek i doprawić do smaku. Według preferencji kaszę można zastąpić ryżem. Smażyć kolejne dwie minuty. Gotowym farszem wypełnić połówki cukinii, na wierzchu położyć pokrojone pomidorki i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 160°C przez około 15 minut.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: