Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Jeżeli filety kupiliśmy mrożone, to nim przystąpimy do przygotowania musimy je rozmrozić. Przygotowujemy 3 talerzyki. Na pierwszy dodajemy mąkę, na drugi rozkłócone jajko, na trzeci bardzo drobno zmiksowane orzechy. Filety polewamy smakową oliwą z oliwek extra vergine Cytryna Monini i dokładnie rozsmarowujemy z jednej i drugiej strony. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wszystkie filety obtaczamy w mące, jajku i orzechach. Na patelnie wlewamy 3 łyżki smakowej oliwy z oliwek extra vergine Cytryna Monini.
Gdy oliwa będzie rozgrzana kładziemy filety z miruny i smażymy na średnim ogniu, po minucie z każdej strony. Tak lekko przysmażone kawałki ryby przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 190 stopni i pieczemy przez 15 minut. Gotowe filety skrapiamy cytryną, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie pojawiły się domowe frytki.
Przepis przygotowany przez fitgirl.cook