Filet z miruny w orzechowej panierce

Składniki

  • 4 filety miruny
  • 3 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki zmiksowanych orzechów (u mnie mix: orzechy włoskie, laskowe, nerkowca)
  • smakowa oliwa z oliwek extra vergine Cytryna Monini
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Jeżeli filety kupiliśmy mrożone, to nim przystąpimy do przygotowania musimy je rozmrozić. Przygotowujemy 3 talerzyki. Na pierwszy dodajemy mąkę, na drugi rozkłócone jajko, na trzeci bardzo drobno zmiksowane orzechy. Filety polewamy smakową oliwą z oliwek extra vergine Cytryna Monini i dokładnie rozsmarowujemy z jednej i drugiej strony. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie wszystkie filety obtaczamy w mące, jajku i orzechach. Na patelnie wlewamy 3 łyżki smakowej oliwy z oliwek extra vergine Cytryna Monini. Gdy oliwa będzie rozgrzana kładziemy filety z miruny i smażymy na średnim ogniu, po minucie z każdej strony. Tak lekko przysmażone kawałki ryby przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 190 stopni i pieczemy przez 15 minut. Gotowe filety skrapiamy cytryną, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie pojawiły się domowe frytki.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: