Wszystkie przepisy

Foccacia orkiszowa

  • 60 minut
  • Średni
  • Zupy i przekąski
Składniki
  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Dodatki do ciasta:
  • kilka sztuk oliwek
  • 4-5 sztuk suszonych pomidorów
  • sól gruboziarnista
  • pieprz gruboziarnisty
  • oliwa z oliwek Monini extra vergine Classico
Sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek Monini extra vergine Classico
  • płaska łyżeczka oregano
  • przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Przygotowanie

Do wysokiej misy wsypujemy suche składniki na ciasto. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mąki. Całość ze sobą łączymy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do małej kwadratowej foremki nasmarowanej wcześniej oliwą z oliwek. Na wierzch ciasta układamy oliwki, suszone pomidory, smarujemy delikatnie oliwą z oliwek extra vergine Monini Classico, posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 210 stopni około 20 minut. Podajemy z sosem.

Dla dodania smaku
Monini Oliwa z Oliwek Extra Vergine Classico

Przepis przygotowany przez zdrowo_w_15_minut