Foccacia orkiszowa

Składniki

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej
  • 15 g świeżych drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 200 ml wody
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich

Dodatki do ciasta:

  • kilka sztuk oliwek
  • 4-5 sztuk suszonych pomidorów
  • sól gruboziarnista
  • pieprz gruboziarnisty
  • oliwa z oliwek Monini extra vergine Classico

Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek Monini extra vergine Classico
  • płaska łyżeczka oregano
  • przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Przygotowanie

Do wysokiej misy wsypujemy suche składniki na ciasto. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy do mąki. Całość ze sobą łączymy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy do małej kwadratowej foremki nasmarowanej wcześniej oliwą z oliwek. Na wierzch ciasta układamy oliwki, suszone pomidory, smarujemy delikatnie oliwą z oliwek extra vergine Monini Classico, posypujemy solą oraz pieprzem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 210 stopni około 20 minut. Podajemy z sosem.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: