Gnocchi di Patate z pesto na bazie oliwy extra vergine GranFruttato, rukoli i prażonych orzeszków pinii

Składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 200g mąki typu 550
  • 1 całe jajko
  • 80 ml oliwy z oliwek extra vergine GranFruttato Monini
  • garść rukoli
  • 50g orzeszków pinii
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i ugotuj. Ostudź i rozgnieć tłuczkiem. Dodaj jajko, mąkę, sól i pieprz – wszystko dobrze wymieszaj (nie blenduj ani nie miksuj). Formuj z ciasta podłużny wałek i pokrój go na małe kawałeczki. Każdy z kawałków przygnieć widelcem, dzięki wgłębieniom pesto z rukoli będzie lepiej opatulało każdą kluseczkę. Gnocchi wrzucaj do wrzątku i gotuj do momentu aż wypłyną, mieszaj drewnianą łyżką, a po wyjęciu z wrzątku od razu polewaj je pesto. Przygotuj pesto: w wysokim naczyniu umieść świeżą rukolę, prażone orzeszki pinii, szczyptę soli, pieprz i oliwę extra vergine GranFruttato Monini, zblenduj całość na gładką konsystencję.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: