Grillowany filet z indyka w sosie aioli podany z sałatką

Składniki

  • filety z indyka
  • oliwa z oliwek extra vergine Classico Monini
  • smakowa oliwa z oliwek extra vergine Czosnek&Chili
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • łyżeczką suszonej mięty
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka\
  • sól
  • 2 łyżki octu winnego białego Monini
  • świeży koperek
  • sałata lodowa
  • pomidorki koktajlowe
  • oliwki czarne
  • 100g sera typu feta
  • kiełki rzodkiewki
  • zioła greckie
  • Glassa balsamiczna Monini

Przygotowanie

Filety z indyka pokroić w plastry, skropić je łyżką oliwy Monini extra vergine Classico i łyżką oliwy smakowej Monini extra vergine Czosnek&Chili, doprawić połową łyżeczki słodkiej papryki, połową łyżeczki curry, szczyptą kurkumy i łyżeczką suszonej mięty. Całość wymieszać i odstawić do lodówki. Przygotować sos aioli. Do tego celu potrzebny jest ręczny blender i wysokie naczynie. Na dno naczynia wrzucić 3 ząbki czosnku, dodać 2 całe jajka, szczyptę soli, 2 łyżki octu winnego białego Monini i 200 ml oliwy z oliwek Monini extra vergine Classico. Całość blendować, nie odrywając blendera od dna naczynia do momentu powstania gęstego sosu (zajmie to około 2 minut). Do sosu dodać łyżkę posiekanego świeżego koperku. Przygotować sałatkę z sałaty lodowej, świeżej papryki, kilku pomidorków koktajlowych, kilku czarnych oliwek, 100 g sera typu feta i kiełek rzodkiewki. Sałatkę przyprawić ziołami greckimi i obficie skropić oliwą Monini extra vergine Classico. Polać glassą balsamiczną Monini Glaze. Filety z indyka grillować na patelni lub ruszcie, po kilka minut z każdej strony. Podawać z sałatką i sosem aioli.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: