Hummus z suszonymi pomidorami i bazylią

Składniki

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine GranFruttato @moninipolska
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 3-4 sztuki suszonych pomidorów
  • 1 mała garść świeżej bazylii lub 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie płuczemy. Wrzucamy ją do kielicha blendera, dodajemy obrane ząbki czosnku, pokrojone suszone pomidory, oliwę z oliwek extra vergine GranFruttato, sok z 1 dużej cytryny, tahini oraz sól i pieprz. Miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy łyżką. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie to zdecydowanie słupki surowej marchewki i zielonego ogórka).
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: