Jajka zapiekane z warzywami i fasolą

Składniki

  • 1 łyżka smakowej oliwy extra vergine Monini Cztery Pieprze
  • ½ białej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g cukinii
  • ¼ czerwonej papryki
  • ¼ żółtej papryki
  • 60 g ugotowanej czerwonej fasoli
  • 200 g siekanych pomidorów z kartonika
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 jajka
  • listki bazylii do posypania
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 2 ciabatty, pokrojone i opieczone na patelni
  • do skropienia grzanek z ciabatty: oliwa extra vergine Monini GranFruttato

Przygotowanie

Cebulę pokrój w piórka, czosnek przeciśnij przez praskę. Cukinię pokrój w grubszą kostkę, papryki w paseczki. Na patelni rozgrzej smakową oliwę extra vergine Monini Cztery Pieprze. Dodaj cebulę i czosnek, smaż przez trzy minuty. Wrzuć cukinię i papryki, smaż przez trzy minuty. Wlej pomidory, dodaj fasolę, dopraw oregano, solą i pieprzem. Gotuj przez kolejne 3–4 minuty. Zrób wgłębienia w sosie, wbij dwa jajka. Przykryj i smaż na małym ogniu, aż jajka się zetną. Podawaj z grzankami skropionymi oliwą extra vergine Monini GranFruttato.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: