Jesienne crostini na trzy sposoby

Składniki

Crostini z figami:

  • 1 ciabatta
  • 60 g miękkiego koziego sera w roladce
  • 3 plastry szynki dojrzewającej
  • 2 dojrzałe figi
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • świeżo mielony pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini GranFruttato

Crostini z dynią:

  • 1 ciabatta
  • 80 g puszystego serka kanapkowego
  • 2 łyżeczki pesto bazyliowego Monini
  • listki rukoli
  • płatki chili
  • 100 g upieczonej dyni piżmowej
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini GranFruttato

Crostini z marynowanym burakiem:

  • 1 ciabatta
  • 70 g sera mozzarella
  • 2 małe pieczone lub gotowane buraki
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini GranFruttato
  • pół łyżeczki gładkiej musztardy
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • sól i pieprz
  • orzeszki pini (opcjonalnie)

Przygotowanie

Crostini z figami:

Ciabattę pokrój, opiecz na suchej patelni. Figi pokrój w ćwiartki. Na drugiej patelni rozgrzej oliwę extra vergine Monini GranFruttato, ułóż figi, polej miodem. Smaż przez 2-3 minuty. Kromki posmaruj serkiem, ułóż figi, kawałki szynki, oprósz pieprzem, skrop oliwą.

Crostini z dynią:

Ciabattę pokrój, opiecz na suchej patelni. Serek wymieszaj z pesto, posmaruj nim kromki. Nałóż rukolę, dynię, posyp płatkami chili i skrop oliwą extra vergine Monini GranFruttato.

Crostini z marynowanymi burakami:

2 łyżki oliwy extra vergine GranFruttato ubij z musztardą, dodaj tymianek, sól i pieprz. Buraka pokrój w cienkie plastry i włóż do marynaty. Odstaw na minimum godzinę. Ciabattę pokrój, ułóż na niej plastry mozzarelli i opiecz w piekarniku. Na kromki nałóż plastry buraka, posyp orzeszkami pinii i skrop oliwą z oliwek extra vergine Monini GranFruttato.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: