Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, jabłka na większych. Skroić na drobno por oraz natkę. Dodać przyprawy. Całość skropić oliwą extra vergine monini Classico, która podkreśli smak kapusty i nada surówce lekkości.
Składniki na kluski wymieszać na gładką konsystencję. W garnku zagotować wodę. Do wrzątku wrzucać małymi porcjami kluseczki – nabierając łyżką ciasto. Po zamoczeniu łyżki we wrzątku ciasto samo się odklei. Gotować jeszcze 1-2 min po wypłynięciu na wierzch. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek extra vergine monini Classico i przesmażyć cebulkę z szynką. Dodać odcedzone kluseczki. Doprawić solą i pieprzem. Całość można posypać koperkiem.
Przekonałam się do używania oliwy, gdyż jej smak jest bardzo neutralny i nadaje się w zasadzie do każdej potrawy. Delikatna w smaku daje daniu lekkość, przez co posiłek jest lekkostrawny i pyszny. Smacznego popołudnia!
Przepis przygotowany przez jakjalubiejesc