Kluski kładzione z surówką z kiszonej kapusty

Składniki

Surówka:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3 marchewki
  • 2 jabłka
  • biała część pora
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico

Kluseczki:

  • 2 jajka
  • 150ml mleka
  • 300g mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cebula
  • kilka plastrów szynki długo dojrzewającej lub surowej
  • sól, pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico

Przygotowanie

Kapustę poszatkować. Marchewkę zetrzeć na drobnych oczkach, jabłka na większych. Skroić na drobno por oraz natkę. Dodać przyprawy. Całość skropić oliwą extra vergine monini Classico, która podkreśli smak kapusty i nada surówce lekkości. Składniki na kluski wymieszać na gładką konsystencję. W garnku zagotować wodę. Do wrzątku wrzucać małymi porcjami kluseczki – nabierając łyżką ciasto. Po zamoczeniu łyżki we wrzątku ciasto samo się odklei. Gotować jeszcze 1-2 min po wypłynięciu na wierzch. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek extra vergine monini Classico i przesmażyć cebulkę z szynką. Dodać odcedzone kluseczki. Doprawić solą i pieprzem. Całość można posypać koperkiem. Przekonałam się do używania oliwy, gdyż jej smak jest bardzo neutralny i nadaje się w zasadzie do każdej potrawy. Delikatna w smaku daje daniu lekkość, przez co posiłek jest lekkostrawny i pyszny. Smacznego popołudnia!
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: