Kotleciki z piersi kurczaka w zalewie pomidorowej

Składniki

Panierka:

  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Zalewa pomidorowa:

  • 7 szklanek wody
  • 10 łyżeczek cukru
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 10 ziarenek kolorowego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 ml octu
  • 50 ml oliwy extra vergine Monini GranFruttato
  • 50 ml smakowej oliwy extra vergine Monini Czosnek & Chilli
  • 3 duże cebule białe
  • 2 duże cebule czerwone
  • 1 duży przecier pomidorowy

+ filet z piersi kurczaka

Przygotowanie

Cebulę kroimy w plastry. Wszystkie składniki na zalewę wkładamy do garnka. Gotujemy 15 minut. Filet dzielimy na kawałki. Poszczególne części lekko rozbijamy tłuczkiem, skrapiamy smakową oliwą extra vergine Monini Czosnek & Chilli i wcieramy ją w mięso. Odstawiamy na kilka minut. Kotleciki panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej oliwie extra vergine Monini GranFruttato – z obu stron i na wolnym ogniu. Przekładamy je do miski i zalewamy gorącą zalewą pomidorową. Gdy zalewa ostygnie, miskę na kilka godzin wstawiamy do lodówki. Trzymamy ją tam do momentu, aż zalewa wsiąknie w mięso. Podajemy na zimno.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: