Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Kotleciki ziemniaczano-jaglane:
Kaszę jaglaną gotuję w 300 ml wody, na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając, ok. 20 min. Na patelni, na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy ta się zarumieni dodaję poszatkowany ząbek czosnku. Chwilę smażę. Ziemniaki rozgniatam widelcem. Wrzucam do nich ugotowaną kaszę jaglaną, zawartość patelni, posiekany koperek i resztę składników. Całość łączę w jednolita masę, najlepiej za pomocą dłoni. Próbuję masy i w razie potrzeby solę do smaku. Wilgotnymi lub natłuszczony dłońmi formuję kotlety i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C (termoobieg) na ok. 35-40 min, do zarumienienia.
Sos jogurtowy:
Wszystkie składniki dokładnie mieszam.
Przepis przygotowany przez truetastehunters