Kotlety ziemniaczano-jaglane z sosem jogurtowym

Składniki

Kotleciki ziemniaczano-jaglane:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 400 g świeżo ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pęczek koperku
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine GranFruttato
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 - 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine do smażenia


Sos jogurtowy:

  • 150 g jogurtu kokosowego, sojowego (lub naturalnego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 utarty ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Kotleciki ziemniaczano-jaglane:

Kaszę jaglaną gotuję w 300 ml wody, na małym ogniu, pod przykryciem, nie mieszając, ok. 20 min. Na patelni, na rozgrzaną oliwę wrzucam pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy ta się zarumieni dodaję poszatkowany ząbek czosnku. Chwilę smażę. Ziemniaki rozgniatam widelcem. Wrzucam do nich ugotowaną kaszę jaglaną, zawartość patelni, posiekany koperek i resztę składników. Całość łączę w jednolita masę, najlepiej za pomocą dłoni. Próbuję masy i w razie potrzeby solę do smaku. Wilgotnymi lub natłuszczony dłońmi formuję kotlety i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 175 st. C (termoobieg) na ok. 35-40 min, do zarumienienia.

Sos jogurtowy:

Wszystkie składniki dokładnie mieszam.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: