Krem z pomidorów z mozzarellą i bazylią

Składniki

  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 1 dużą marchewkę
  • 1 małą pietruszkę
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek Monini Extra Vergine Classico
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczkę soli
  • pieprz 
  • oregano
  • zioła prowansalskie
  • paprykę czerwoną ostrą
  • 1 płaską łyżeczkę cukru
  • 125 g sera mozzarella (1 kulka)
  • listki bazylii do posypania

Przygotowanie

Marchewkę, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, czosnek obieramy i rozgniatamy. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek Monini Extra Vergine Classico, podgrzewamy. Dodajemy cebulę, czosnek, mieszamy i lekko szklimy. Oliwa z oliwek monini Classico sprawi, że krem z pomidorów odkrywany jest na nowo przez swoją delikatną konsystencję i podkreślenie smaku. Dodajemy tarte warzywa, mieszamy. Dusimy około 5 min, po tym czasie wlewamy 300 ml wody, dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy pomidory i resztę przypraw do smaku, dokładnie mieszamy. Gotujemy 15 min, po tym czasie wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Zupę blendujemy na gładki krem. Podajemy z rwaną mozzarellą i pokrojonymi listkami bazylii.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: