Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Marchewkę, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, czosnek obieramy i rozgniatamy. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek Monini Extra Vergine Classico, podgrzewamy. Dodajemy cebulę, czosnek, mieszamy i lekko szklimy. Oliwa z oliwek monini Classico sprawi, że krem z pomidorów odkrywany jest na nowo przez swoją delikatną konsystencję i podkreślenie smaku. Dodajemy tarte warzywa, mieszamy.
Dusimy około 5 min, po tym czasie wlewamy 300 ml wody, dodajemy sól, liść laurowy, ziele angielskie, mieszamy, zagotowujemy. Dodajemy pomidory i resztę przypraw do smaku, dokładnie mieszamy. Gotujemy 15 min, po tym czasie wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. Zupę blendujemy na gładki krem. Podajemy z rwaną mozzarellą i pokrojonymi listkami bazylii.
Przepis przygotowany przez ewa31_13