Kurczak cacciatore

Składniki

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 1 cebula
  • 250 g małych pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • 3 pomidory malinowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini GranFruttato
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego z Modeny Monini
  • 12 sztuk oliwek czarnych
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • papryka czerwona słodka
  • oregano

Przygotowanie

Umyj ćwiartki kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym, przypraw solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką, octem balsamicznym z Modeny Monini. Następnie przykryj i odstaw do lodówki. Cebulę pokrój w piórka. Pieczarki przekrój na pół. Paprykę czerwoną pokrój w paski. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Bazylię posiekaj. Przyprawione ćwiartki z kurczaka obsmaż z każdej strony na oliwie z oliwek extra vergine Monini GranFruttato na rumiano. Zrumienionego kurczaka ściągnij z patelni, wrzuć cebulę i chwilę smaż. Dodaj pieczarki, czerwoną paprykę, czosnek, zamieszaj i smaż, aż woda odparuje z pieczarek. Wlej wino i smaż dalej – aż odparuje. Później dodaj pomidory, sól, pieprz, oregano, zamieszaj i dodaj kurczaka. Całość przykryj i duś na małym ogniu około 50 minut. W międzyczasie kilka razy obróć mięso. Na koniec dodaj oliwki, listki bazylii, zamieszaj i duś około pięć minut.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: