Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Umyj ćwiartki kurczaka, osusz ręcznikiem papierowym, przypraw solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką, octem balsamicznym z Modeny Monini. Następnie przykryj i odstaw do lodówki. Cebulę pokrój w piórka. Pieczarki przekrój na pół. Paprykę czerwoną pokrój w paski. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Bazylię posiekaj.
Przyprawione ćwiartki z kurczaka obsmaż z każdej strony na oliwie z oliwek extra vergine Monini GranFruttato na rumiano. Zrumienionego kurczaka ściągnij z patelni, wrzuć cebulę i chwilę smaż. Dodaj pieczarki, czerwoną paprykę, czosnek, zamieszaj i smaż, aż woda odparuje z pieczarek. Wlej wino i smaż dalej – aż odparuje. Później dodaj pomidory, sól, pieprz, oregano, zamieszaj i dodaj kurczaka. Całość przykryj i duś na małym ogniu około 50 minut. W międzyczasie kilka razy obróć mięso. Na koniec dodaj oliwki, listki bazylii, zamieszaj i duś około pięć minut.
Przepis przygotowany przez ewa31_13