Wszystkie przepisy

Lazania ze szpinakiem i mieloną wołowiną

  • 60 minut
  • Trudny
  • Dania główne
Składniki
Sos z mielonej wołowiny:
  • 600 g wołowiny
  • 400 g passaty pomidorowej z czosnkiem
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini GranFruttato
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
Szpinak:
  • 450 g szpinaku liście mrożone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico
Sos beszamelowy:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 200 g żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach
  • 15 płatów lazanii
Przygotowanie

Sos z mielonej wołowiny:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek extra vergine Monini GranFruttato, która posiada przyjemny zapach świeżo skoszonej trawy i zdecydowanie nada lazanii oryginalnego smaku. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklij. Dodaj zmieloną wołowinę, wymieszaj, smaż. Gdy mięso będzie już usmażone, dodaj passatę pomidorową z czosnkiem oraz przyprawy. Całość wymieszaj. Smaż 5 minut.

Szpinak:

Szpinak rozmroź. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek extra vergine Monini Classico, która sama w sobie jest idealną przyprawą i nada szpinakowi mistrzowskiego smaku. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól. Całość wymieszaj. Dodaj szpinak, zamieszaj i smaż tak długo aż odparuje woda.

Sos beszamelowy:

W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę. Wymieszaj dokładnie – najlepiej trzepaczką, tak żeby nie było grudek. Chwilę smaż, cały czas mieszając. Dolewaj stopniowo mleko, energicznie mieszaj, aż sos zrobi się gładki. Na koniec przypraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dno naczynia żaroodpornego (moje miało wymiary 30×22 cm) posmaruj sosem beszamelowym, na sos połóż płaty lazanii, następnie posmaruj je warstwą sosu z mielonej wołowiny, sosem beszamelowym i przykryj kolejnym płatem lazanii.

Następnie wyłóż warstwą szpinaku, sosem beszamelowym i płatami lazanii. Tak układaj warstwami do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być płaty lazanii posmarowane sosem beszamelowym i posypane żółtym serem. Gotową lazanię piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-45 minut.

Dla dodania smaku
Monini GranFruttato

Przepis przygotowany przez ewa31_13