Lazania ze szpinakiem i mieloną wołowiną

Składniki

SOS Z MIELONEJ WOŁOWINY:

  • 600g wołowiny
  • 400g passaty pomidorowej z czosnkiem
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini GranFruttato
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano

SKŁADNIKI NA SZPINAK:

  • 450g szpinaku liście mrożone
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico

SKŁADNIKI NA SOS BESZAMELOWY:

  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 200g żółtego sera - startego na tarce o grubych oczkach
  • 15 płatów lazanii


Przygotowanie

SOS Z MIELONEJ WOŁOWINY:

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek extra vergine Monini GranFruttato, która posiada przyjemny zapach świeżo skoszonej trawy i zdecydowanie nada lazanii oryginalnego smaku. Dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklij. Dodaj zmieloną wołowinę, wymieszaj, smaż. Gdy mięso będzie już usmażone, dodaj passatę pomidorową z czosnkiem, przyprawy, zamieszaj. Smaż 5 minut.

SZPINAK:

Szpinak rozmroź. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek extra vergine Monini Classico, która sama w sobie jest idealną przyprawą i nada szpinakowi mistrzowskiego smaku. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, zamieszaj. Dodaj szpinak, zamieszaj i smaż tak długo aż odparuje woda.

SOS BESZAMELOWY:

W garnuszku rozpuść masło, dodaj mąkę. Wymieszaj dokładnie - najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek. Chwilę smaż, cały czas mieszając. Dolewaj stopniowo mleko, energicznie mieszaj, aż sos zrobi się gładki. Na koniec dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową.

Dno naczynia żaroodpornego (moje miało wymiary 30x22 cm) posmaruj sosem beszamelowym, na sos połóż płaty lazanii, następnie daj warstwę sosu z mielonej wołowiny, sos beszamelowy, płaty lazanii. Następnie wyłóż warstwę szpinaku, sos beszamelowy, płaty lazanii. Tak układaj warstwami do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinny być płaty lazanii posmarowane sosem beszamelowy, posypane żółtym serem. Gotową lazanię piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-45 min. Gotowe filety skrapiamy cytryną, posypujemy posiekaną natką pietruszki i podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie pojawiły się domowe frytki.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: