Makaron Aglio Olio z pomidorkami

Składniki

  • 500 g makaronu typu spaghetii
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 ml oliwy Monini Extra Vergine GranFrutatto
  • Kawałek ostrej czerwonej papryczki
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • Garść natki pietruszki
  • Sól
  • Do posypania: tarty parmezan, pecorino lub grana padano

Przygotowanie

Makaron ugotować według przepisu na al dente. W tym czasie posiekać bardzo drobno czosnek, ostrą papryczkę, pomidorki pokroić na pół. Na patelnię lub garnek żeliwny wlać oliwę, delikatnie podgrzać i wrzucić pokrojone warzywa. Smażyć maksymalnie przez minutę na małym ogniu, tak aby jedynie delikatnie wydobyć smak. Ugotowany makaron odlać i wrzucić do sosu, doprawić do smaku solą, dodać posiekaną pietruszkę. Wyłożyć na talerze i posypać tartym serem parmezanem/ pecorino lub grana padano.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: