Makaron z bakłażanem, pesto z suszonych pomidorów i nasion słonecznika

Składniki

Pesto:

  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 obrane ząbki czosnku
  • 50 g podprażonych na suchej nasion słonecznika
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych (nie weganie mogą użyć startego parmezanu)
  • około 50 ml oliwy z oliwek extra vergine GranFruttato Monini
  • sól
  • pieprz

Makaron:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 1 duży bakłażan
  • oliwa z oliwek extra vergine GranFruttato do smażenia bakłażanów
  • 1 duży pęczek natki pietruszki

Przygotowanie

Wszystkie składniki na pesto blenduję na gładką masę. W osolonej wodzie gotuję makaron (czas gotowanie jest zależny od makaronu, który kupiliśmy, mój makaron razowy gotuję 10 -11 min). Makaron ma być al dente. W międzyczasie na patelni, na oliwie z oliwek extra vergine GranFruttato przesmażam pokrojonego w kostkę bakłażana. Ma być miękki i rumiany. Ugotowany makaron odcedzam (niedokładnie, gdyż pesto wypije całą wodę z makaronu). Wrzucam do niego pesto z suszonych pomidorów i posiekaną natkę pietruszki. Dokładnie mieszam. Podaję w talerzach do makaronu z przysmażonymi wcześniej kawałkami bakłażana. Na koniec całość delikatnie skrapiam oliwą z oliwek extra vergine GranFruttato.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: