Makaron z pieczarkami i oliwą truflową

Składniki

  • makaron – gniazda, wstęgi tagliatelle (8 gniazd)
  • pieczarki 250 g
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • 4 łyżki smakowej oliwy extra vergine Monini Biała Trufla
  • 1 duża garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico

Przygotowanie

Gotowanie rozpoczynamy od pokrojenia w drobną kosteczkę cebuli i zeszklenia jej na patelni na oliwie z oliwek extra vergine Monini Classico (2 łyżki). Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy kolejną minutę. W tym czasie obieramy pieczarki, myjemy i kroimy w paseczki - odstawiamy do mniejszej miski. Następnie prażymy orzeszki pinii i przekładamy do kolejnej miseczki. Dalej siekamy bardzo drobno natkę pietruszki. Nastawiamy wodę, solimy i czekamy do momentu zagotowania. Wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Podczas gotowania makaronu przygotowujemy nową patelnię, na której podgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek Monini Classico. Ogień kuchenki powinien być dość wysoki, dzięki temu pieczarki się zarumienią, a ich skórka stanie się chrupka. Pamiętajcie, aby pieczarki na siebie nie nachodziły - jeżeli jest ich za dużo - zróbcie na dwa razy. Pieczarki smażymy z jednej strony przez ok. 1 minutę, następnie solimy (dzięki temu woda z nich szybko wyparuje). Przewracamy na druga stronę i smażymy do momentu zarumienienia z obydwu stron. Zmniejszamy ogień na bardzo niski i do usmażonych pieczarek wrzucamy odcedzony, ugotowany makaron, cebulę z czosnkiem. Całość polewamy czterema łyżkami smakowej oliwy extra vergine Monini Biała Trufla. Dokładnie mieszamy i posypujemy parmezanem, orzeszkami pinii i natką pietruszki.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: