Makaron z pulpecikami drobiowymi w sosie pomidorowym

Składniki

  • 250 g makaronu
  • 1,5 kg świeżych pomidorów
  • 600 g świeżo mielonego mięsa z piersi indyka
  • 0,5 łyżeczki suszonego oregano
  • 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1,5 łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 łyżki smakowej oliwy z oliwek extra vergine Monini Rozmaryn
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Monini Delicato
  • połowa świeżej żółtej papryki
  • 5 ząbków czosnku
  • cukier
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Przygotowanie

Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek extra vergine Monini Delicato. Umyj dokładnie pomidory, sparz wrzątkiem, by łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w kostkę, a następnie zblenduj i przełóż do garnka. Dopraw je solą (pół łyżeczki) i cukrem. Gotuj przez godzinę. Po tym czasie dodaj 2 przeciśnięte ząbki czosnku, ziele angielskie i po pół łyżeczki oregano, bazylii i tymianku. Gotuj sos jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie dodaj smakową oliwę z oliwek extra vergine Monini Rozmaryn. Zblenduj całość. Przygotuj pulpeciki. Wymieszaj dokładnie mięso, 1 łyżeczkę soli, tymianku, rozmarynu, paprykę, 3 ząbki czosnku, świeżo mielony pieprz. Uformuj pulpeciki. Dodaj je do lekko osolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut. Gotowe pulpeciki dodaj do sosu pomidorowego. Duś całość pod przykryciem przez kilka minut. Na końcu dodaj ugotowany wcześniej makaron i wymieszaj całość. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej bazylii.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: