Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek extra vergine Monini Delicato. Umyj dokładnie pomidory, sparz wrzątkiem, by łatwiej było obrać je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w kostkę, a następnie zblenduj i przełóż do garnka. Dopraw je solą (pół łyżeczki) i cukrem. Gotuj przez godzinę. Po tym czasie dodaj 2 przeciśnięte ząbki czosnku, ziele angielskie i po pół łyżeczki oregano, bazylii i tymianku. Gotuj sos jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie dodaj smakową oliwę z oliwek extra vergine Monini Rozmaryn. Zblenduj całość.
Przygotuj pulpeciki. Wymieszaj dokładnie mięso, 1 łyżeczkę soli, tymianku, rozmarynu, paprykę, 3 ząbki czosnku, świeżo mielony pieprz. Uformuj pulpeciki. Dodaj je do lekko osolonego wrzątku i gotuj przez 15 minut. Gotowe pulpeciki dodaj do sosu pomidorowego. Duś całość pod przykryciem przez kilka minut. Na końcu dodaj ugotowany wcześniej makaron i wymieszaj całość. Przed podaniem udekoruj listkami świeżej bazylii.
Przepis przygotowany przez issabelall