Marynowana polędwiczka z risotto

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • garść mrożonych lub suszonych grzybów leśnych
  • ryż do risotto arborio
  • oliwa z oliwek extra vergine Classico Monini
  • smakowa oliwa z oliwek extra vergine Czosnek&Chili Monini
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • świeży lubczyk
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • czarnuszka
  • rozmaryn świeży
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Z polędwiczki usuwamy błony, a następnie skrapiamy oliwą z oliwek extra vergine Czosnek&Chili. Dodajemy gałązki tymianku oraz łyżeczkę czarnuszki. Marynujemy tak przez około godzinę. Następnie smażymy na oliwie z oliwek extra vergine Classico, do której dodajemy 2 gałązki świeżego rozmarynu, przez około 8 min bastujemy polędwiczkę. Następnie odstawiamy ją na 2 min, aby sobie odpoczęła. Cebulę oraz czosnek kroimy i smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek extra vergine Classico (50 ml) przez około 2 min. Po tym czasie dodajemy resztę warzyw. Smażymy je przez około 4 min. Dodajemy ryż oraz zalewamy szklanką bulionu. Zmniejszamy ogień i co chwilę, powolutku mieszając dolewamy bulion, gdy będzie go już za mało. Tą czynność wykonujemy przez około 10 min do chwili, gdy nasz ryż będzie już miękki. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz dwoma łyżkami oliwy z oliwek extra vergine Czosnek&Chilli, która fajnie podbije nam smak i sprawi, że nasze risotto stanie się aksamitne. Tak przygotowane danie możemy serwować na talerzu nakładając risotto, następnie układając na nim polędwiczkę i dekorując lubczykiem.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: