Mini pizze

Składniki

  • 300 g mąki typ 00
  • ½ łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • ½ łyżeczki cukru
  • 180 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine GranFruttato Monini

Sos:

  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra vergine GranFruttato Monini
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g passaty
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • sól do smaku

Dodatki:

  • salami
  • szynka parmeńska
  • oliwki
  • 125 g sera mozzarella
  • rukola
  • bazylia
  • parmezan

Przygotowanie

Drożdże zasyp cukrem, wymieszaj z kilkoma łyżkami ciepłej wody, odstaw na 15 minut. Mąkę wymieszaj z solą, wlej spienione drożdże, pozostałą ciepłą wodę i oliwę. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je delikatnie mąką. Miskę z ciastem przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany czosnek, przesmaż. Dodaj passatę, oregano i sól. Gotuj 5 minut i wystudź. Ciasto podziel na 6 części, każdą rozciągnij na cienki placek, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lekko wysypanej mąką. Pizzerinki posmaruj sosem. Na dwóch ułóż kawałki salami i pokrojone oliwki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (grzałka góra-dół). Piecz przez 10 minut, a następnie wierzch posyp mozzarellą i piecz jeszcze przez kilka minut, aż spody będą zrumienione.

Pizzerinki podaj z ulubionymi dodatkami, np. rukolą, oliwkami i szynką parmeńską. Można je dodatkowe posypać bazylią lub wiórkami parmezanu. Przed podaniem skrop je oliwą z oliwek extra vergine GranFruttato Monini.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: