Mus czekoladowy z oliwą

Składniki

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico
  • 4 bardzo świeże jajka
  • 50g cukru
  • szczypta soli

Do podania: świeże owoce, bita śmietana

Przygotowanie

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Przestudzić i dodać oliwę z oliwek extra vergine Monini Classico, dobrze wymieszać na gładką konsystencję. Jajka przelać wrzątkiem. Następnie białka oddzielić od żółtek i w jednej misce ubić białka ze szczyptą soli. Następnie ubijać żółtka w osobnej misce, dodając po łyżce cukru. Ubijać aż cukier się rozpuści, a żółtka będą jasne i puszyste. Następnie do żółtek dodawać powoli czekoladę z oliwą i mieszać. Po dodaniu całej czekolady i wymieszaniu dodać 2 łyżki piany z białek. Wymieszać, a następnie dodać resztę piany z białek i delikatnie wmieszać. Przełożyć mus do kokilek, filiżanek i schłodzić dobrze w lodówce. Podawać schłodzone z ulubionymi dodatkami lub bez.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii na słodko: