Ośmiornica gotowana w białym winie z kluseczkami gnocchi i sosem pomidorowym

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania ośmiornicy w sosie pomidorowym:

  • ośmiornica ok. 2,5kg
  • smakowa oliwa z oliwek extra vergine Monini Pomarańcza
  • glassa balsamiczna Monini
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 500ml białego półsłodkiego wina
  • 3 kuleczki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 3 pomidory malinowe
  • 6 pomidorków cherry
  • 20g przecieru pomidorowego
  • 1 duża marchewka
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • sól morska
  • świeża bazylia

Składniki potrzebne do przygotowania kluseczek gnocchi:

  • 500g ugotowanych mączystych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 90g mąki pszennej
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
  • sól morska

Przygotowanie

Przygotowanie ośmiornicy w sosie pomidorowym:

Cebulę pokrojoną w drobną kostkę, lekko podgrzej w garnku z dodatkiem smakowej oliwy z oliwek extra vergine Monini Pomarańcza. Dodaj ząbek czosnku pokrojony w plasterki, chwilę podsmaż, aby uwolniły się aromaty i całość zalej białym winem. Dodaj marchew, ziele angielskie, liście laurowe, dwie szczypty soli, odrobinę pieprzu i 3 pomidory malinowe pokrojone w cząstki. Zalej dwoma litrami wody. Ośmiornicę trzeba dobrze otłuc, np. tłuczkiem. Ośmiornica zawiera dużo włókien kolagenowych, które sprawiają, że mięso jest twarde i gumowe. Otłuczenie to sprawia, że mięso po ugotowaniu będzie miękkie. W gotującym się wywarze delikatnie kilkakrotnie zanurzaj ośmiornicę aż efektownie zawiną się jej macki. Całość gotuj od 30 do 50minut sprawdzając miękkość mięsa. Czas gotowania zależy od wielkości ośmiornicy. Wyciągnij ośmiornicę i oczyść ją z ciemnej skóry, która sama odchodzi. Powstały sos odcedź, zostawiając marchew. Pomidory powinny się rozgotować. Dodaj przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Dodaj kilka kropel glassy balsamicznej Monini. Redukuj, gotuj sos do miękkości marchewki tak, aby z łatwością się blendowała i połączyła w gładki sos.

Przygotowanie kluseczek gnocchi:

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź ziemniaki. Ugnieć tłuczkiem (nie blenduj). Dopraw świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Dodaj jajko i mąkę. Całość wymieszaj. Stolnicę oprósz mąką i z ciasta uformuj wałeczki. Formuj wałeczki jak na kopytka, krój na około 2cm. Formuj kluseczki z charakterystycznymi rowkami wykonanymi widelcem lub za pomocą specjalnej deski do formowania gnocchi. Gotuj we wrzącej osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnie garnka (ok.2-3min). Wyjmij łyżką cedzakową. Ośmiornicę, kluseczki wymieszaj w sosie pomidorowym i wykładaj na talerze. Do ozdoby liście bazylii, pomidorki cherry i glassa balsamiczna Monini.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: