Wszystkie przepisy

Panzanella

  • 30 minut
  • Łatwy
  • Sałatki i sosy
Składniki
  • 1/2 małego bochenka ulubionego chleba
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 250 g dużych pieczarek
  • 5 dużych, dojrzałych pomidorów
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 10 zielonych oliwek
  • sól, pieprz
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 garście roszponki
  • 2 łyżki octu winnego Monini
  • 4 łyżki smakowej oliwy z oliwek extra vergine Monini Bazylia
  • pęczek świeżej bazylii
Przygotowanie

Chleb kroję w 1,5-2 cm kostkę. Wrzucam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiam 2 łyżkami smakowej oliwy extra vergine Monini Bazylia i posypuję oregano, bazylią i dużą szczyptą soli. Mieszam wszystko rękoma i wstawiam do piekarnika nastawionego na 200 st. C na 8-10 min. Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę smakowej oliwy extra vergine Monini Bazylia i wrzucam na nią połówki pieczarek. Solę i smażę na rumiano.

Pomidory kroję na większe kawałki. Dodaję cebulę posiekaną w pół krążki, pokrojone na mniejsze kawałki oliwki, seler naciowy i bazylię oraz roszponkę. Wrzucam gotowe grzanki, ocet winny oraz smakową oliwę z extra vergine Monini Bazylia. Wszystko mieszam dokładnie rękami, lekko rozgniatając pomidory i grzanki.

Dla dodania smaku
Monini Aromatyzowana Oliwa z Oliwek Extra Vergine Bazylia

Przepis przygotowany przez truetastehunters