Pieczona ricotta z ziołami i chrupiącym pieczywem

Składniki

  • 250 g ricotty
  • 8 sztuk pomidorków koktajlowych
  • kilka liści świeżej bazylii i rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy extra vergine Monini BIO
  • 1 łyżeczka smakowej oliwy extra vergine Monini Cytryna
  • 1 łyżeczka smakowej oliwy extra vergine Monini Bazylia
  • 10 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Ricottę przełóż do żaroodpornego naczynia i delikatnie rozgnieć ją widelcem. Posól, popieprz i wymieszaj. Dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, lekko posiekane świeże zioła: bazylię i rozmaryn. Wierzch posyp tartym parmezanem. Całość skrop smakową oliwą extra vergine Monini Cytryna i extra vergine Monini Bazylia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piecz przez 15 minut. Później całość dla odmiany skrop oliwą extra vergine Monini BIO. Podawaj z chrupiącymi grzankami. ⁠
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: