Pierożki ziemniaczane z pesto i serem feta

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 50 g śmietany
  • 250 g mąki pszennej
  • 40 g skrobi

Składniki na nadzienie:

  • 0,5 kostki sera feta
  • 150 g twarogu chudego
  • 4 łyżeczki pesto Genovese @moninipolska
  • oliwa z oliwek extra vergine Classico Monini

Przygotowanie

Składniki na ciasto łączymy i zagniatamy (w razie gdyby ciasto było zbyt klejące dodajemy jeszcze odrobinę mąki). Ciasto cienko wałkujemy podsypując blat mąką. Wykrajamy koła. W osobnej miseczce łączymy wszystkie składniki na nadzienie. Dokładnie mieszamy. Na wykrojony okrąg nakładamy dużą łyżeczkę nadzienia. Brzegi lekko zwilżamy wodą i na wierzch wkładamy kolejny okrąg. Dokładnie dociskamy brzegi, tak aby nadzienie nam nie wypłynęło. Gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez 1-2 min od momentu wypłynięcia. Podawać polane oliwą, polecam klasyczną extra vergine Classico lub smakową extra vergine Bazylia.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: