Pizza z pikantnym ciastem

Składniki

Ciasto:

  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • dwie łyżki smakowej oliwy z oliwek extra vergine Śródziemnomorskie SmakiMonini
  • 4 gram drożdży instant (w proszku)
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Ciasto wyrobić i odstawić na 30 min.


Sos do pizzy:

  • 200 g passaty pomidorowej
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oliwy Extra Vergine GrantFruttato

Przygotowanie

Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do reszty składników, delikatnie zagotować, aby składniki się połączyły. Następnie polać formę odrobiną oliwy i uformować pizzę. W brzegi nałożyć ser, a na cały środek polać sos. Położyć ser, cebulę, szynkę, pomidory, a na koniec posypać oregano. Piec w temp. 200 stopni przez 25 min. Zamiast ciężkiego sosu skropić lub maczać kawałki pizzy w oliwie.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: