Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę z oliwek extra vergine GranFruttato . Powoli dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Ciasto zagniatamy ok. 10 min. Formujemy kulę i odstawiamy na 15 min, aby ciasto odpoczęło. W między czasie przygotowujemy salsę pomidorową. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bazylię. Zalewamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto na podpłomyki układamy na stolnicy i dzielimy na 6 części. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni ok. 2 min na każdą ze stron. Usmażone podpłomyki serwujemy z salsą pomidorową.
Przepis przygotowany przez kulinarnyja