Podpłomyki z pomidorami w bazylii

Składniki

Podpłomyki:

  • 250g mąki pszennej
  • 150 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine GranFruttato
  • 1 płaska łyżeczka soli


Salsa pomidorowa:

  • 12 pomidorków cherry
  • 6 listków świeżej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine GranFruttato
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę z oliwek extra vergine GranFruttato . Powoli dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Ciasto zagniatamy ok. 10 min. Formujemy kulę i odstawiamy na 15 min, aby ciasto odpoczęło. W między czasie przygotowujemy salsę pomidorową. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekaną bazylię. Zalewamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Ciasto na podpłomyki układamy na stolnicy i dzielimy na 6 części. Z każdej porcji ciasta formujemy kulkę, którą rozwałkowujemy. Placki smażymy na rozgrzanej suchej patelni ok. 2 min na każdą ze stron. Usmażone podpłomyki serwujemy z salsą pomidorową.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii zupy i przekąski: