Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Składniki

  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • puszka pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka cukru
  • 3 świeże pomidory malinowe
  • świeża bazylia
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • sól, pieprz
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico do mięsa
  • 50 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico do smażenia

Przygotowanie

Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, posiekaną w kostkę cebulą, czosnkiem, bułką tartą, oliwą extra vergine Monini Classico oraz przyprawami (sól, pieprz, papryka słodka). Na patelni z oliwą extra vergine Monini Classico smaż cebulkę pokrojoną w kostkę wraz z czosnkiem. Dodaj pokrojone w kostkę świeże pomidory malinowe i duś pod przykryciem przez 5 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, cukier, sól, pieprz oraz oregano i duś kolejne 15 minut mieszając od czasu do czasu. Z mięsa uformuj pulpety i gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie pulpety przełóż do sosu i duś przez 10 minut. Po tym czasie nasze pyszne pulpeciki są gotowe. Na koniec dodaj świeżą bazylię.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: