Puszyste oponki dzieciństwa smażone na oliwie z oliwek

Składniki

  • 1/2 kg sera półtłustego (zmielony klinek)
  • 1/2 kg mąki (ok 3,5 szklanki)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 3 jaja + żółtko
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g gęstej śmietany 18%
  • do smażenia oliwa z oliwek extra vergine Monini Classico

Przygotowanie

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wyrabiamy i wałkujemy na placek o grubości 1-1,5 cm w zależności jak grube mają być oponki. Szklanką wykrawamy kółka, kieliszkiem środki i smażymy na oliwie z oliwek extra vergine Monini Classico w średniej temperaturze ok 170 stopni, aby z zewnątrz nie spalić, a w środku, żeby nie były surowe. Jeśli do oliwy nasypiemy za dużo mąki i oponki robią się brązowe, wtedy wymieniamy oliwę na świeżą. Ja wlewam tyle, aby oponki się zanurzyły i można było je swobodnie przewrócić. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.



Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii na słodko: