Puszysty sernik z polewą czekoladową i figami

Składniki

MASA:

  • 1 kg sera (w wiaderku)
  • 160 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico
  • 5 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier z prawdziwą wanilią
  • 2 x budyń waniliowy (2x 40g) lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy

POLEWA:

  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g kakao
  • 250 g cukru
  • 225 ml wody
  • 50 g miodu
  • 25 g żelatyny + 40 ml wody

Przygotowanie

MASA:

Żółtka zmiksować z cukrami na puszystą białą masę (musi znacznie zwiększyć objętość), małymi partiami dodawać ser, zmiksować. Z białek ubić pianę. Oliwę extra vergine Monini Classico powoli dolać do sera, następnie dodać budyń i aromat - dokładnie wymieszać. Dodać pianę delikatnie mieszając. Masę rozłożyć do formy szpatułką (wyłożonej papierem, boki wysmarowane masłem) u mnie 24 cm. Wstawić do piekarnika 180 stopni na ok 50 min. Aby sernik nie opadł, po upieczeniu trzymamy jeszcze ok 10 min. w piekarniku, później lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do ostudzenia.

POLEWA:

Cukier, wodę, śmietankę i kakao zagotowujemy, dodajemy miód. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do polewy, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Lekko tężejącą polewą dekorujemy sernik.


Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii na słodko: