Opowieść ze Spoleto
• Spot „Z miłości do oliwy”Chcąc wyrobić ciasto, mieszamy mąkę z jajkami, wodą i trzema łyżkami oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico. Następnie owijamy je folią i odkładamy do lodówki na 20–30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz – mieszając wędzonego łososia z ricottą, szczyptą soli i pieprzu. Schłodzone ciasto wyciągamy, dzielimy na cztery części i wałkujemy na cienkie płaty. Płat kładziemy na formę do ravioli i wypełniamy go farszem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i wycinamy nasze pierożki.
Jeśli nie macie formy, ravioli uformujcie jak pierożki, zaciskając je widelcem. Wycięte ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez pięć minut od momentu wypłynięcia. Passatę przygotowujemy z oregano i solą, następnie wlewamy ją do talerza. Układamy odrobinę rukoli i wykładamy nasze ravioli. Całe danie oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cienkimi plastrami sera Grana Padano i skrapiamy oliwą z oliwek extra vergine Monini Classico.
Przepis przygotowany przez milosc_od_kuchni