Ravioli z łososiem i ricottą

Składniki

  • 200 g łososia wędzonego
  • 250 g ricotty
  • rukola
  • 200 ml passaty
  • szczypta oregano
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 4 łyżki wody
  • oliwa z oliwek extra vergine Monini Classico
  • sól i pieprz
  • Grana Padano

Przygotowanie

Chcąc wyrobić ciasto, mieszamy mąkę z jajkami, wodą i trzema łyżkami oliwy z oliwek extra vergine Monini Classico. Następnie owijamy je folią i odkładamy do lodówki na 20–30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz – mieszając wędzonego łososia z ricottą, szczyptą soli i pieprzu. Schłodzone ciasto wyciągamy, dzielimy na cztery części i wałkujemy na cienkie płaty. Płat kładziemy na formę do ravioli i wypełniamy go farszem. Przykrywamy drugim płatem ciasta i wycinamy nasze pierożki. Jeśli nie macie formy, ravioli uformujcie jak pierożki, zaciskając je widelcem. Wycięte ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez pięć minut od momentu wypłynięcia. Passatę przygotowujemy z oregano i solą, następnie wlewamy ją do talerza. Układamy odrobinę rukoli i wykładamy nasze ravioli. Całe danie oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem, cienkimi plastrami sera Grana Padano i skrapiamy oliwą z oliwek extra vergine Monini Classico.
Pobierz przepis Udostępnij

Inne przepisy z kategorii dania główne: